top of page
Frida Axberg

Proteinrik chokladkaka

Uppdaterat: 14 dec. 2023

Äldre har ett proteinbehov som är ca 50% större än för yngre. Den här chokladkakan är rik på protein från ägg och bönor. Samtidigt är den jättegod! Vågar du prova?


Proteinrik chokladkaka med ägg och bönor.

Jag följer en tydlig prioritering. Min prio 1 är alltid smaken. Prio 2 är nutritionen. Jag håller stenhårt på denna prioriteringsordningen eftersom om maten inte är god så hamnar den inte i magen och då spelar nutritionen ändå ingen roll. Den här kakan är näringsrik utan att tumma på smaken.


Proteinrik chokladkaka


Ingredienser


  • 1 burk (400 gram) kokta svarta bönor

  • 3 ägg

  • 2,5 msk olja, t.ex. raps

  • 2 msk chiafrön (kan uteslutas)

  • 1 dl kakao

  • 1 krm salt

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 dl socker

  • 100 gram mörk choklad

  • 3 dl vispgrädde till servering


Gör såhär


  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj in en rund ugnsfast form med olja. 

  2.  Häll av spadet från bönorna, skölj dem och låt dem rinna av i ett durkslag. 

  3.  Lägg bönorna i en matberedare (eller använd en stavmixer) och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser förutom chokladen och mixa till en slät smet. 

  4.  Dela chokladen och smält på medelstark effekt i mikro. 

  5.  Häll ner chokladen i smeten och mixa snabbt ihop. 

  6.  Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. 

  7. Vispa grädden.

  8.  Låt kakan svalna innan den delas i 10 bitar. Servera varje portion med 0,5 dl vispad grädde.




153 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page