Äldre har ett proteinbehov som är ca 50% större än för yngre. Den här chokladkakan är rik på protein från ägg och bönor. Samtidigt är den jättegod! Vågar du prova?
Jag följer en tydlig prioritering. Min prio 1 är alltid smaken. Prio 2 är nutritionen. Jag håller stenhårt på denna prioriteringsordningen eftersom om maten inte är god så hamnar den inte i magen och då spelar nutritionen ändå ingen roll. Den här kakan är näringsrik utan att tumma på smaken.
Proteinrik chokladkaka
Ingredienser
1 burk (400 gram) kokta svarta bönor
3 ägg
2,5 msk olja, t.ex. raps
2 msk chiafrön (kan uteslutas)
1 dl kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl socker
100 gram mörk choklad
3 dl vispgrädde till servering
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj in en rund ugnsfast form med olja.
Häll av spadet från bönorna, skölj dem och låt dem rinna av i ett durkslag.
Lägg bönorna i en matberedare (eller använd en stavmixer) och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser förutom chokladen och mixa till en slät smet.
Dela chokladen och smält på medelstark effekt i mikro.
Häll ner chokladen i smeten och mixa snabbt ihop.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Vispa grädden.
Låt kakan svalna innan den delas i 10 bitar. Servera varje portion med 0,5 dl vispad grädde.
Comments