top of page
Guidebilder (16).jpg

Maten som håller dig frisk

Behovet av näring förändras med ålder, sjukdom eller skada. Maten har en stor påverkan på vår hälsa och genom att äta rätt för sin ålder så kan man njuta av fler friska år.

Vätska, smaksatt vatten risk för uttorkning

01

Drick vätska

Äldre drabbas mycket oftare av vätskebrist än yngre personer. Det har flera orsaker. Bland annat beror det på att äldre består av en mindre andel vatten. Det beror också på att förmågan att känna törst har dämpats. Därför behöver man dricka ibland även när man inte är törstig. Det är också vanligt med inkontinens. Av den anledningen är det vanligt att äldre medvetet väljer att inte dricka. Vätskebrist kan påverka kognitionen och öka fallrisken. Om du har problem med urinläckage prata med din vårdcentral, din hemvård eller med en farmaceut. Dra INTE ner på ditt vätskeintag. 

02

Ät proteinrikt

Protein utgör en viktig del av kroppens immunförsvar, våra muskler och andra viktiga strukturer i kroppen. En frisk äldre person har ett proteinbehov som är ca 50% större än för en ung person. Behovet kan dessutom öka ytterligare vid sjukdom. Bra källor till protein är ägg och mejeri, kött fisk och baljväxter. 

Proteinrika livsmedel viktiga för äldre
Järnrika livsmedel viktiga för äldre

03

Kolla upp ditt järnvärde

...och om det är lågt bör du välja järnrika livsmedel. Järn är viktigt för syresättningen i kroppen. Vid brist kan man bli trött, andfådd, få yrsel, hjärtklappning med mera. Exempel på bra källor till järn är kött, lever, torkade aprikoser och gröna bladgrönsaker. Järn tas upp lättare av kroppen när man samtidigt äter C-vitamin. 

04

Umgås i solen och ät D-vitaminrikt

Kroppen behöver D-vitamin för en bibehållen muskelstyrka och för ett starkt skelett. Kroppen kan tillverka D-vitamin med hjälp av solens strålar under det ljusa halvåret. I levern kan vi också lagra D-vitamin under några månader. Men under vintern och den tidiga våren är det viktigt att få i sig D-vitamin från kosten. Ägg, mjölk, smör, margarin, berikade oljor, kantareller, kaviar och feta fiskar är bra källor. Man kan också ta tillskott av D-vitamin, men överdosera inte. Följ anvisning på förpackningen.

Obs! D-vitaminbehovet för äldre är dubbelt så stort som för yngre. 

Äldre som har roligt i solen och får i sig D-vitamin
Grapefrukt som interagerar med läkemedel

05

Ät INTE grapefrukt

...om du tar läkemedel. Grapefrukt är känt för att hämma nedbrytningen av läkemedel i kroppen vilket gör att läkemedel får för stor effekt. Detta ökar risken för biverkningar. Grapefrukt interagerar med bland annat statiner (kolesterolsänkande), lugnande, blodtryckssänkande och flertalet antibiotika. Ett tips är att kolla innehållsförteckningen på juicen om du dricker en blandjuice. Effekten av grapefrukt sitter kvar i upp till tre dagar. 

bottom of page